.

Intrebari frecvente / Uleiuri pentru vehicule comerciale mari

Exista o diferenta intre uleiurile concepute pentru a fi utilizate pentru autoturisme, vehicule utilitare usoare si vehicule comerciale mari?

Uleiurile de motor pentru vehicule comerciale mari sunt diferite de cele pentru autoturisme si vehicule utilitare usoare, din urmatoarele motive:

- Acestea functioneaza la sarcini mai mari
- Acestea se utilizeaza motoare de mare putere
- Exista o cerinta pentru intervale de schimb prelungite ale uleiului de pana la 100.000 km sau 250 de ore de functionare (in anumite situatii chiar si 400 de ore de functionare).
 

Vehiculul meu este destul de vechi. Ce ulei ar trebui sa folosesc?

De obicei, uleiurile care ar trebui utilizate sunt cele cu performante scazute, datorita ratei mari de consum si al pretului mai scazut al acestora. Totusi la latitudinea noastra avem variatii mari de temperaturi, si utilizarea uleiurilor monograde SAE 30, SAE 40 si SAE 50 nu reprezinta intotdeauna decizia corecta. In vederea unei protectii pe parcursul intregului an, ultilizarea uleiurilor multigrade SAE 15W-50 sau SAE 20W-50, este recomandabila, la intervalele de schimb bazate pe kilometraj.

De exemplu, tipurile de ulei familiare M 30S2, M 40S2 și M 50S2 pot fi inlocuite cu Prista Super 15W-50 si 20W-50 și Texaco Ursa Super LA 20W-50.

In centrele specializate PRISTA, in afara de consiliere profesionala, vi se pot oferi toate produsele disponibile pentru masina ta. Daca aveti propriile facilitati de reparatii, consultantii nostri tehnici pot efectua evaluarea necesara la fata locului, iar solutiile noastre flexibile de logistica, va pot oferi produsul cerut in cel mai scurt timp si in conditii favorabile.

Sunt uleiurile concepute pentru masini agricole diferite?

Da, sunt.

In agricultura, in scopul de a permite utilizarea versatila a uleiurilor aplicate, gamele de produse recomandate sunt STOU (Super Tractor Oil Universal) si UTTO (Universal Tractor Transmission Oil).

In cazul in care in cartea tehnica nu este prescris un ulei de tipul STOU, uleiul de motor trebuie ales conform cartii tehnice.

Ce este STOU?

STOU este un ulei care poate fi utilizat pentru ungerea motorului, franelor umede, transmisiei, diferentialului si sistemului hidraulic, ale vehiculelor si a echipamentelor agricole.

Produsele de acest tip sunt: Prista STOU 10W-30, 10W-40 15W-40, precum si Texaco SUTO Extra 10W-30.

Ce este UTTO?

UTTO este un ulei ce poate fi utilizat pentru ungerea cutiei de viteze, diferentialului, franelor umede si sistemului hidraulic, ale tractoarelor agricole moderne si a altor echipamente.