Intrebari frecvente / Transmisii manuale – Transmisii automate
Care sunt functiile cheie ale uleiului ATF?
Avand in vedere caracteristicile de functionare ale transmisiilor automate, uleiurile ATF au urmatoarele functii:
- Transmisia puterii de la motor la partea mecanica a transmisiei automate;
- Fluid lubrifiant pentru discurile de frane la pornire / oprire;
- Lubrifiant si fluid de lucru in sistemul hidraulic de transmisie automata;
- Lichid de racire.
Ce caracteristici suplimentare poseda fluidele ATF comparativ cu uleiurile pentru transmisia manuala?
- Ele functioneaza ca mediu hidraulic, lubrifiant pentru discurile de frane, si ca fluid de lucru in ambreiaje hidraulice (convertizoare de cuplu)
- Pentru producerea de fluide ATF, ambele tipuri de uleiuri de baza minerale si sintetice sunt folosite amestecate in diferite proportii si cu o gama larga de aditivi functionali (aceste produse necesita cea mai mare varietate de aditivi functionali).
Caracteristicile de frictiune – Ce inseamna acestea?
Caracteristicile de frictiune sunt acele cerinte specifice fluidului ATF fata de alte uleiuri de transmisie. Ele sunt determinate de valorile coeficientului de frecare (statice si dinamice) precizate in specificatiile producatorului transmisiei. Caracteristicile de frictiune trebuie sa ramana constante in intervalul de schimb al fluidului prescris. De aceea, fluidul ATF in cutia de viteze trebuie sa fie intotdeauna completat sau inlocuit cu un produs selectat corespunzator.
In ce alte aplicatii se utilizeaza ATF?
- ATF este, de asemenea, utilizat in majoritatea sistemelor de directie asistata electric la autovehicule.
- Fluidele ATF pot fi utilizate in unele cutii de viteze manuale (de exemplu, unele modele de autoturisme Mercedes-Benz, BMW, Ford, Opel, etc. ..)
- Acestea pot fi utilizate de asemenea in anumite sisteme hidraulice industriale.
Este posibil sa se utilizeze ulei hidraulic simplu in loc de ATF in sistemul hidraulic de directie?
Utilizarea de ulei hidraulic de tip "MHL" (care este disponibil pe scara larga pe piata) nu este recomandata daca acesta nu este indicat in mod specific.
Completarea cu MTF si ATF
Uleiurile pentru transmisii manuale sunt compatibile intre ele, dar chiar si cu completare, inlocuirea este inca necesara. Folositi intotdeauna ulei din aceeasi clasa de viscozitate si nivel de performanta similar sau superior.
Este gresit sa completam cu MTF intr-o cutie de viteze care a fost umpluta cu ATF!
In transmisiile automate completarea cu un produs ATF aleatorie poate fi de asemenea periculoasa.
Schimbarea uleiului de transmisie in transmisiile manuale. Care este intervalul de schimb recomandat?
Dupa cum este bine cunoscut, recomandarile privind calitatea uleiului de transmisie si intervalele de schimb sunt date de catre producatorul transmisiei, sau masinii, dupa caz. Documentatia de serviciu, prin urmare, contine recomandari in functie de conditiile de functionare. Pe scurt, intervale de schimb bazate pe kilometraj ar fi:
- Autoturisme si vehicule comerciale usoare: 60.000 – 120.000 km, cu exceptia cazului in care se prevede altfel;
- Vehicule mari de marfa - 20.000 pana la 100.000 km sau o data pe an, daca nu se specifica o alta perioada de timp;
- Excavatoare, buldozere, camioane, basculante - 1000 – 2000 ore de lucru
Perioadele de operare propuse sunt aproximative si sunt valabile in cazul in care in echipamente se utilizeaza lubrifianti selectati in conformitate cu cerintele producatorilor de echipamente. Daca intervalul de schimb recomandat de catre producator difera de cele prezentate mai sus, trebuie aplicate recomandarile producatorului.
Schimbarea uleiului de transmisie automata
Autoturismele moderne, cu transmisii automate au de obicei o recomandare pentru un interval de schimb al uleiului prelungit - aproximativ 80-100 000 km. Exista un numar semnificativ de autoturisme cu transmisie care nu necesita intretinere si acestea sunt cunoscute ca umplute-pe-viata, ceea ce inseamna ca uleiul ar trebui sa dureze toata viata transmisiei. La autovehiculele mai vechi, din anii '80 si '90, uleiul trebuie schimbat la fiecare 20-40 000 km cu exceptia cazului in care se prevede altfel.